четвъртък, 21 декември 2017 г.

ОЧАКВАНИЯ VS. РЕАЛНОСТ ( за блогъри & влогъри )


Ще се огранича единствено в сферата на блогърството и влогърството и конкретно козметичната и бюти категория на блогърите и влогърите. Също така, всичко е много условно и субективно и изразява просто моите лична наблюдения. Но както добре знаем, очакванията и реалността често се разминават, да не кажа, че почти винаги е така, без значение за какво се отнасят. Може би затова е добре да не очакваме много, а просто да правим нещата така, както ги чувстваме и както ни идват отвътре, без да се съобразяваме с чуждото мнение и с вече наложените "правила". Защото всяко правило на практика е ограничение, което надали искате в живота си. Никой не обича да се чувства ограничен и притиснат да прави нещо, което не чувства като свое.

________________________________________________________________________________________________________

Както обикновено, тук се чувствам някак длъжна да добавя един "disclaimer" - това са просто мои наблюдения, които не се отнасят само до българската блог и влог сфера, но на практика и за световната. Аз следя доста разнообразни блогъри и влогъри, голяма част от тях американци. Въпреки това обаче смятам, че принципите са сходни. Повече от ясно е, че има голяма разлика между американския и европейския пазар и съответно няма как един европейски блогър/влогър да е толкова успешен, в сравнение с един американски такъв, който има милиони последователи. Още по-малко пък що се отнася до нашата малка страна и все още прохождащия пазар у нас. За днес искам да споделя мнението си с вас, което няма да подслаждам фалшиво, само и само за да звучи по-деликатно и оптимистично. Разбира се, имате правото както да се съгласите с мен, така и мнението ви абсолютно да се разграничава от моето. Не смятам мнението си за единственото валидно, защото както знаем, всяка истина е субективна и е плод единствено на личните възприятия и впечатления на човека, който изразява конкретното мнение. Доколко моето мнение и наблюдения са меродавни и приложими и във вашия живот, това може да определите само и единствено вие, за себе си. Но имайте предвид, че както и във всеки друг бранш, този понякога също може да е доста безкомпромисен и конкурентен и е хубаво да прецените дали можете да се справите с това предизвикателство.

Още една статия, която смятам, че би ви харесала:   АКО НЕЩАТА ВИНАГИ СЕ СЛУЧВАТ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН


Очаквания: "Ще стартирам блог/влог канал и хората магически ще се абонират за мен. За една седмица ще имам минимум 1000 абоната. Ще започнат да валят покани за събития и куп ПР пратки със скъпи и не толкова скъпи продукти. Общо взето, за много кратко време, ще имам от всичко по много. Просто защото съм "специална/специален" и хората моментално ще предпочетат мен пред всички останали 2 милиона (бройката е примерна) блогъри и влогъри"

Реалност: Ще блогвате и влогвате редовно, понякога дори с години. Eдна, три, пет и дори повече години, преди хората да започнат да уважават и ценят мнението ви. Ще трябва да работите усърдно над дизайна на блога и съдържанието му или качеството на видеата си. Покани за събития ще получите основно, ако сте близки с други блогъри и влогъри. Същото важи и за повечето ПР пратки. Малко са брандовете, които (макар да не сте особено популярни и да не обичате ежедневно да се показвате с около 30 селфита за един час) ще ви изпратят неща, които да тествате, особено ако не сте особено популярни или сте прохождащи в бранша. Повечето ПР-и ще се свържат с вас и ще ви изпращат пратки, най-вече ако имате доза здравословен нарцисизъм и обожавате да се показвате навсякъде, във всевъзможни социални мрежи и по възможност - постоянно. Това не е само мое наблюдение, но също така беше изразено и от една от бюти влогърките, които следя (Livloveshermakeup - момиче, което също е до болка откровено и умее да заема позиция и да изразява мнението си ясно) Това е и мое дългогодишно наблюдение и разбира се, нямам предвид един, конкретен човек. Просто нещата често се случват по този начин.


Очаквания: "Да се снимат продукти (а.к.а. продуктова фотография) е толкова лесно. Подреждащ продукта и щрак!"

Реалност: Лесно? Честно казано, за мен продуктовата фотография е по-трудна от пейзажната и дори портретната. Аранжиране, светлина, реалистичност на цветовете и суочовете...толкова е трудоемко да се улови даден продукт в реалната му светлина - както цветово, така и като текстура и ефект върху кожата, например. След толкова години блогърство, аз все още се затруднявам в това начинание и си го признавам откровено.


Очаквания: "Всички блогъри и влогъри са супер социални хора. Когато присъстват на събитие, моментално ще започнат разговор без проблем и ще бъдат център на вниманието. Нали така или иначе се показват в онлайн пространството."

Реалност: Истината е, че повечето блогъри/влогъри са всъщност интроверти. И именно показвайки се в интернет, се опитват до някаква степен да надмогнат тази си интровертност. По събития, лично аз не бих очаквала задължително всички да бъдат супер социални и приказливи моментално. Аз поне не съм такава. На малкото събития, на които съм била, честно казано се чувствах малко като аутсайдер. Аз самата нося вина за това, разбира се. Просто не съм свикнала да бъда много приказлива и освободена при първа среща с непознати за мен хора и искрено ви завиждам, ако сте от останала част, бързо приобщаващи се екстроверти. На някои хора им е необходимо повече време за да се отпуснат и смятам, че това е напълно нормално. Не всички сме еднакви и реагираме еднакво и точно в това ни е чарът.


Очаквания: "Не просто 2-3 марки, а изведнъж всички ще започнат да ми изпращат куп безплатна козметика, просто защото така се прави. Веднъж направя ли блог или влог канал, автоматично започвам да присъствам в ПР листата на брандовете."

Реалност: Не само, че това няма да се случи от днес за утре, ами дори и да стане, то е малко вероятно да е единствено заради лични заслужи. Да, много е важно да бъдете постоянни в това начинание, но нека бъдем реалисти. Има много момичета и момчета, които блогват и влогват изключително рядко и не особено качествено, но въпреки това получават повече пратки и покани за събития, отколкото други, които са доста по-редовни и старателни. Защо? Е, както всичко в живота, тук също присъства елемента на заслугите по приятелска линия. Не винаги нещата стоят така, но в 80% от случаите съм забелязала, че наблюдението ми е вярно. Както и в живота, за дадена работа е желателно да ви препоръча близък приятел, който да ви подаде ръка. Тук положението е сходно. Трябва да уточня, че просто изразявам своите наблюдения, без да заемам конкретна страна по случая. А пък и всяка ситуации си носи позитивите и негативите със себе си.


Очаквания: "Ще казвам 100% истината и личното си мнение за продуктите, но брандовете ще приемат критиката ми за градивна и няма да ме изключат от ПР-листата си."

Реалност: О, малко са тези марки, които действително имат висока оценка за себе си и приемат критиката като нещо градивно, от което биха имали единствено полза, ако се вслушат в мнението на потребителите. Това може да чуете да казват много популярни влогърки и блогърки, които са дръзнали да бъдат от малкото изцяло искрени и безкомпромисни, що се отнася до изразяване на лична позиция и впечатления за продукти, включително изпратени им безплатно. (Пак ще дам пример с Livloveshermakeup, с която освен, че сме родени на една дата, имаме и известна прилика, що се отнася до искреността, която сякаш е еднакво важна и за двете ни.) Истината е, че ако кажете мнението си за даден продукт и то се окаже негативно (макар всички да знаем, че това, че някой не харесва даден продукт далеч не означава, че отрича и "мрази" целия бранд) е много, много вероятно (разбирайте 90% вероятно) не само да бъдете изключен от PR листа, но и да започнете да присъствате в т.нар. "черен списък", за който се носят мълви от край време. И въпреки това бих ви посъветвала да бъдете 100% истински и да не спестявате реалното си мнение и/или критика за продуктите. Вие самите не обичате да бъдете лъгани и подвеждани, нали? Оперирайте именно от тази гледна точка.


Очаквания: "Да направя дизайн на блога си е лесно. Правя хедъра на фотошоп, няколко социални мрежи отстрани, бял фон и готово."

Реалност: Дизайнът на блога е едно от най-трудоемките неща, особено, ако го правите сами и нямате особени познания по html и ccs. Аз лично, като човек, който абсолютно никога не се е занимавал точно с това (имам предвид html кодове), определено трябваше да отделя часове, дни, седмици, за да направя дизайнd така, както искам. За мен самото изработвате на бутоните и хедъра не е проблем, тъй като професионално се занимавам с граф. дизайн. Но въпреки това, да прецизирам конкретния дизайн, цветове, форми и т.н. е доста трудна задача. Радвам се, че една друга блогърка (Ивета) също се довери на уменията ми за своя дизайн и успях да се справя с тази задача. Но ако сте абсолютни лаици и нямате представа как да направите дори един бутон, то ще е по-добре да се доверите на някой, който вече е правил нещо подобно, за да може и вие да бъдете удовлетворени накрая.


Очаквания: "Ще бъда винаги себе си - не винаги ще имам перфектен грим и прическа. Това не ме прави по-малко подходяща за бюти блогър/влогър."

Реалност: Искаме или не, хората очакват от нас да изглеждаме по определен начин, за да можем да паснем на общоприетите представи. Да, понякога и "различните" успяват да пробият, но тези случаи са много малко. Всеки повтаря как иска да бъдем по-истински, по-реални, да не се държим и да не изглеждаме фалшиво, но в същото време тези от нас, които дръзнат да поемат по друг път и да не следват общоприетите шаблони, безмълвно биват отхвърлени от обществото или по-точно от онлайн пространството. Това ще се изразява в липса на популярност, липса на интерес към вас от повечето брандове и т.н. Но аз смятам, че за да си бюти влогър или блогър, външността не е най-важното нещо. Личността, умението да изразявате лична позиция, това да сте искрени с вашите читатели и абонати - това е най-важното. Дали следвате общоприетата мода и шаблони, това са второстепенни неща, които не бива да измесват личния ви фокус от самите вас и това, което сте и което обичате да правите. Външността така или иначе е доста преходна и търпи трансформации.


Очаквания: "Ще бъда активна колкото мога повече в блога/влог канала си. Това е единственият начин да успея. С постоянство се постига успех."

Реалност: И да, и не. На теория това е начинът и понякога наистина това е единственият вариант - да бъдете усърдни, постоянни и да правите с желание нещата. Не винаги обаче количеството е равно на качество, имайте го в предвид. Та, реалността в повечето случаи е, че...спомняте си частта с успех по приятелска линия. Тук също присъства това. Има доста хора, които не само не са особено активни, но реално с години не качват нищо, освен ако това не са публикации или видеа за PR пратки и въпреки това, те са предпочитани от марките и аудиторията. Всеки сам избира какво съдържание иска да качва и как и дали изобщо да го прави. Но дали нещата ще ви се получат или не - във всичко винаги присъства и доза късмет, това е истината. Хубаво е да знаете, че дори и да не успеете, в крайна сметка ще сте спокойни, защото сте дали всичко от себе си и сте опитали. А дали успехът е дошъл при вас или не...


Очаквания: "Ще правя блог постове или влогове дори и когато не съм в настроение, но хората няма да забележат. Важно е да се поддържа темпото, а не толкова дали го правя винаги с желание."

Реалност: Дали? Ако умеете да фалшифицирате израженията, тембъра, вялото и монотонно писане, без особено изразяване на лично мнение и умеете да контролирате в такава степен емоциите си, че хората никога да не разберат, че правите нещо без желание - то съм искрено притеснена за вас. Нима смятате, че винаги може да се скрие, когато човек прави нещо без желание? Това ще се вижда по снимките в блога му, по лицето във влоговете и т.н. Постове, които имат по една, максимум две снимки, на бял фон, с по 10-тина реда описание на продукти - е, няма нужда да обяснявам. Схващате идеята. За мен нещо, което не се прави с желание е по-добре изобщо да не се прави. Това е и причината понякога да си давам известна пауза от блогването. Просто когато не ми се занимава с това, нито мога да напиша смислен текст или ревю, нито пък снимките ми се получават. Друг вариант е да снимате материал предварително именно за моментите, в които не сте в настроение, а после само да редактирате текста или едитвате видеата. 


Очаквания: "Колкото повече време съм блогър/влогър, толкова по-голям успех ще имам."

Реалност: Както винаги, тук реалността е друга. Всъщност, в други подобни публикации съм говори по тази тема. Времето, което сте отделяли за да работите безплатно (защото при повечето хора е така) не винаги ще ви се отплати както очаквате. Постоянно изскачат куп нови блогъри и влогъри, които макар да са в тази сфера от двойно, че дори и тройно по-кратко време, имат повече успех. Тук отново всичко опира до късмета (или връзките). Припомнете си защо изобщо започнахте цялото това приключение - надявам се, заради самите вас, а не заради евентуалните и дори несигурни бъдещи облаги. Ако въпреки липсата на успех все пак имате желание да продължите да работите безплатно часове и дни наред, просто защото това е ваша страст и хоби - продължавайте. Защото да, истината е, че далеч не всички сме правили спонсорирани публикации/видеа. Аз поне смея да твърдя, че до момента не съм, нито съм имала възможността да правя. Но пък съм отказвала няколко пъти различни пратки с продукти, които съм сметнала, че не биха ми влезли в употреба и за които не бих могла да изразя пълноценно мнение. И въпреки това, продължавам да блогвам сравнително редовно, без дори да очаквам нещо в замяна, освен може би някоя добра дума и благодарност от читателите ми. Разбира се, всеки обича да бъде забелязван и трудът му оценен, но това трябва да е резултат, а не самоцел.


Очаквания: "Ще сложа лого или воден знак на снимката си, така никой няма да може да я копира и открадне."

Реалност: Никой и нищо не може да спре човек, който има лоши намерения. А логото и водният знак са последното нещо, което би попречило на някой да открадне труда ви. Истината е, че самата аз мога за около 2-3 мин. да премахна всеки воден знак или лого, без дори да забележите, че снимката е претърпяла корекции. Тогава бихте се запитали, защо самата аз поставям името на блога си върху всяка снимка. Със сигурност, не и защото вярвам, че това би попречило на някого да открадне снимките ми. Поставям воден знак, за да може при евентуално търсене в гугъл, където понякога под даден продукт излиза моя снимка, читателят по-лесно да успее да открие блога ми по името. Тоест, за да не изскача една безименна снимка в пространството. Попринцип бихте могли да сложите воден знак, който да минава по цялата снимка. Така тя е доста по-малко вероятно да бъде открадната, но силно ви съветвам да не го правите. Няма нищо по-дразнещо от хубава снимка, през която минава надпис и реално това убива 99% от качеството на снимката и желанието на читателя да се върне отново в блога ви.


Очаквания: "Мога да добавям по една, максимум две снимки, когато правя ревю на продукти и това е напълно достатъчно.Няма значение дали са правени с телефона или с апарат с хубаво качество (по възможност DSLR). Никой няма да забележи разликата."

Реалност: За мен лично това е едно от най-дразнещите неща. Разбира се, има хора, които предпочитат да виждат в ревютата действително едва по 1-3 снимки, но аз лично съм на мнение, че за да се добие реална представа за даден продукт, то са необходими доста повече от две снимки. Необходими са и няколко суоча и макро снимки, по възможност на дневна светлина. Факт е, че фотоапаратите са доста голяма инвестиция. Ако нямате DSLR апарат, но все пак имате по-обикновен такъв или телефон с хубава камера, пак е временна алтернатива. Съвета ми е обаче качеството на снимките да е възможно най-добро. Повярвайте, има разлика и тя е огромна и осезаема за всички. Снимки, които имат шум (онзи дразнещ песъчлив ефект, когато снимката е заснета при ниска осветеност), снимки с твърде ярка светкавица, снимки, които са направени на изгрев/залез (тогава светлината е значително по-жълтееща и променя много цветовете на продуктите) и разбира се размазани, неясни снимки - това са все неща, които е хубаво да отбягвате.
________________________________________________________________________________________________________

И ако мога да ви дам един съвет от личен опит е, то е да не се променяте на всяка цена, само и само за да бъдете харесани и приети. Ако не сте популярни и за да бъдете такива трябва да не бъдете себе си, то недейте. Не си струва. Няколко пратки повече, или няколко абоната повече, не трябва да променят личността ви. В крайна сметка, нито една промяна в света не е настъпила със стадно мислене. Своеобразните "бунтари", които макар да не им се получава и останалите да смятат за странни или дори луди са винаги тези, които са стигали най-далеч. Да, имитацията е една алтернатива, чрез която пътят на успехът е доста по-сигурен, но кой би искал да постигне успех, имитирайки някой друг? Ако не харесвате да носите 100 тона с грим, само и само за да бъдете наречени "бюти" блогър/влогър; ако не искате да поддържате фалшиви приятелства и познанства с хора с цел популярност  - не го правете. Ако не обичате да се снимате нон стоп в порядък: става от леглото; отива до тоалетната; пие си кафето; обува си обувките и т.н. - недейте. Да, може би ще имате в пъти по-малко верни последователи и приятели, но поне знаете, че тези които са там, ще са там САМО и единствено заради вас самите, а не единствено заради светлината, в която представяте себе си само и само за да се харесате. Stay true to yourself!

Follow me:
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •